Zes Denkhoeden training
Effectief en efficient vergaderen gericht op oplossingen en resultaat.De Bono
Efficiënt en effectief vergaderen gericht op oplossingen én met ruimte voor creativiteit. De Bono wordt beschouwd als een van de leidende autoriteiten op het gebied van creatief denken en innovatie. Hij is de bedenker en ontwikkelaar van onder andere de Zes Denkhoeden methode en de formele tools van Lateraal denken. Zijn methoden zijn aantrekkelijk omdat ze makkelijk te begrijpen, toe te passen en resultaatgericht zijn. Voor iedereen; elke laag in een organisatie. Ik ben een gecertificeerd Zes Denkhoeden trainer volgens de methode van De Bono. Dit betekent dat ik gebruik kan maken van alle officiële De Bono materialen.
Efficiënt vergaderen met de Zes Denkhoeden
De vergadering loopt uit. De standpunten zijn bekend en worden eindeloos herhaald. De oplossing blijft buiten bereik, terwijl de gemoederen hoog oplopen. Met de De Bono-methode Zes Denkhoeden vallen dit soort situaties te doorbreken. Elkaar bevechten wordt samen dénken, discussie wordt synergie en effectief vergaderen.
Met de Zes Denkhoeden leer je efficiënt vergaderen gericht op oplossingen en resultaat. Mét ruimte voor creativiteit. Je leert dat oordelen en meningen er niet toe doen om tot goede acties en besluiten te komen. Dit allemaal in veel minder tijd dan je tot nu toe gewend bent.
“De Zes Denkhoeden training van De Bono is een waardevolle training, de hele dag boeiend door de mooie afwisseling van theorie en oefening. Tijdens de training hebben we veel geoefend en blijkt de methode van de Zes Denkhoeden simpel, effectief en vooral ook praktisch te zijn. We hebben nu een handvat om met elkaar tot nieuwe ideeën te komen en besluiten te nemen. Door dezelfde denkhoed op te zetten, komt iedereen aan bod en is ieders inbreng van toegevoegde waarde.”
– Olga Gelauff. Teammanager. Gemeente Woerden –
Ook Twinkels in de ogen van deze reactie? Lees hier nog méér enthousiaste reacties van relaties!
De methode maakt gebruik van zes fictieve, gekleurde hoeden. Ze verbeelden zes aspecten van een (denk)proces om tot oplossingen te komen. Door Zes Denkhoeden worden vergaderingen constructief, creatief en gestructureerd. Verschillen in cultuur en hiërarchie worden overbrugd, onderwerpen grondig verkend, veranderingen hanteerbaar en oplossingen innovatief en breed gedragen.
Tijdens de training leer je wat de waarde van elke hoed is en in welke volgorde je de hoeden het beste kunt hanteren. Denken is een vaardigheid, dus oefening baart kunst. De training is er dan ook op gericht om zo veel mogelijk met de hoeden, inclusief de blauwe ‘voorzittershoed’, te oefenen.
Je kunt je voor een Zes Denkhoeden training inschrijven, maar de training kan ook in company worden verzorgd. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.
Aanpak efficiënt vergaderen
De training is praktisch en resultaatgericht. Het doel is dat je het morgen meteen kunt toepassen. Dat wil zeggen dat er veel oefenmomenten, individueel en in groepjes inzitten. Met de nodige interventies, terugkoppelingen en korte evaluaties. Vóór de lunch doe je goede basiskennis en vaardigheden op over de hoeden, je leert de ins en outs van de verschillende denkwijzen kennen. Dit is nodig voor later op de dag.
Na de lunch ligt de nadruk meer op het toepassen van de hoeden: maken van denkagenda’s en zoveel mogelijk in overlegsettings (in groepjes) oefenen. Het is een intensieve, inspirerende en op resultaat gerichte dag!
Het programma in hoofdlijnen
– Introductie & Leerdoelen.
– Oefening Traditioneel versus Parallel denken in een vergadersituatie.
– Pauze.
– De hoeden in detail.
– Lunch.
– Oefenen hoeden tijdens vergaderingen.
– Pauze.
– Oefenen hoeden tijdens vergaderingen.
– Samenvatten en afronden.
TWNQL resultaat van de Zes Denkhoeden training
Naast een gegarandeerde TWNQL (twinkel) in de ogen, ben je na 1 dag in staat om:
- Efficiënter en effectiever te vergaderen: je bereikt meer in veel minder tijd.
- Meer in een team samen te werken in overleg situaties, met respect voor elkaar.
- Meningen en oordelen los te laten tijdens vergaderingen en te focussen op gemeenschappelijk belang.
- Met verrassende oplossingen te komen tijdens overlegsituaties. Je leert gestructureerde denkcreativiteit in te zetten.
- De Zes Denkhoeden – de verschillende invalshoeken – in verschillende situaties toe te passen.